A fodrászoknál inkább feketítene az online kassza?

A taxisoknak, a fodrászoknak és a kozmetikusoknak is kötelező lesz az online kassza – ez már eldőlt a vg.hu információi szerint, a kérdés csak az, hogy mikortól. A szakma tavaszra várja a módosított rendelet megjelenését.

A csere újabb hulláma 50-60 ezer vállalkozást érint az elemzők szerint, ráadásul egy olyan kör kerül most képbe, amelynek nagy része korábban semmilyen pénztárgépet nem használt, így meg kell tanulniuk annak kezelését is. Mivel egy ilyen jogszabályt Brüsszelnek is el kell fogadni, ami 2-3 hónapos folyamat, ezt követően a várhatóan 50-60 ezer kassza térítése is nagyjából ugyanennyi időt vesz majd igénybe, ezért leghamarabb nyár elejére valósulhat meg az átállás. A kiskereskedelem csaknem kétéves átállása során mára a gyártók kialakították a kívánt pénztárgépeket, és – ahogy az egyik forgalmazó látja – a rendszer is kiforrta magát – írta korábban az onlinekassza.hu

Nem csak a kötelezettek körében jelent majd változást a piaci szereplők által várt módosított NGM rendelet a vg.hu információ szerint. A minisztérium év végi javaslata szerint az eddigi szabályozással ellentétben nem tiltanák az újra-megszemélyesítést. Ez azt jelenti, hogy most ha egy bolt bezár, az online pénztárgépet ki kell dobni. A gyártók és forgalmazók szerint a kereskedőknek és a szolgáltatóknak jelentene könnyítést, ha egy pénztárgépet nem csak egy felhasználó használhatna.

Ugyanakkor az valószínűleg a továbbiakban sem lesz megoldható, hogy egyszerre, tehát egy időben több felhasználó kapcsolódhasson ugyanahhoz a pénztárgéphez. Pedig éppen a szolgáltató szektorban – fodrászoknál, kozmetikusoknál – szükség volna erre. Az érintett szakmák esetében gondot okozhat, hogy a fodrászok többsége jellemzően nem alkalmazottként, hanem széket bérelő vállalkozóként dolgozik a szalonokban, így nem lesz lehetőségük egy pénztárgépet használni, mindenkinek külön gépre és külön internetkapcsolatra lenne szüksége. A Fodrász Ipartestület elnöke szerint ez a plusz költség sokakat, különösen kis vendégkörrel rendelkező vidéki vállalkozókat hoz majd nehéz helyzetbe. Akik pedig nem bírják majd a plusz terhelést, valószínűleg a szürke- és feketegazdaság felé indulnak majd.

A piacot az foglalkoztatja, hogy a kormányzat ezúttal milyen határidőket szab az átálláshoz. Korábban a piaci szereplők határozott jelzései ellenére az NGM egy sor teljesíthetetlen határidőt tűzött ki a kasszafejlesztőknek és kereskedőknek. Érzékelhető, hogy a kormányzat nyitott a szakmai vélemények meghallgatására, és hogy szeretné elkerülni az első időszak hibáit. A szakma tavaszra várja a módosított rendelet megjelenését.