Itt az újabb adótörvény-módosítás!

Jócskán emelkedik az az általános összeghatár, amekkora bevételig a törvényben meghatározott tevékenységi körök esetén választani lehet az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást ( ekho ) – derül ki a Magyarország 2015. évi költségvetésének megalapozásáról szóló törvényjavaslatból.

A hatályos rendelkezések szerinti évi 25 millió forintról 60 millióra emelkedik az ekho választásához előírt éves bevételi határ. A sporttevékenységet folytatók esetében is tovább növekedne az általánosnál már jelenleg is jóval magasabb értékhatár.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Pontosító szabályváltozások

Tulajdonosok által növelt tőketartalék [36.§ (1)b]          

Részvénytársaságon kívüli egyéb vállalkozóknál a tulajdonosok csak az alapításkor az alapítás részeként, illetve a tőkeemeléskor a tőkeemelés részeként helyezhetik tőketartalékba a (jegyzési érték és a névérték különbözeteként) véglegesen átadott eszközök, pénzeszközök értékét. [2014.11.27]

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Így változott a számvitel 2015-től

Számos ponton, különböző hatálybalépési időpontokkal módosult a számviteli törvény

Fogalmi változások
Pénzügyi lízing [3. § (8) 13.]

2014. március 15-ét követően az év végéig a Szt. a pénzügyi lízing Polgári törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvénybe (Ptk.) foglalt fogalmát alkalmazta. Az egyes ügyletek minősítéséhez a lízingtárgy gazdasági élettartamának és a lízing futamidejének ismerete, illetve az átadáskor érvényes piaci ár és az összes megfizetett lízingdíj egymáshoz való viszonya adott alapot. Ez a fogalom a gyakorlatban több bizonytalanságot tartalmazott, különösen a tartós bérleti konstrukciók és a pénzügyi lízing ügyletek elhatárolása terén.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Kötelező a tőkeemelés, de mi van ha nem futja rá?

Jövő év márciusig minden kft-nek meg kell felelnie a tőkeminimumra vonatkozó új szabályoknak. Ha a tulajdonosoknak aktuálisan nincs pénzük tőkeemelésre, akkor is van megoldás.

Az új Polgári Törvénykönyv valóban a korábbi 500.000,-Ft-nál magasabb összegben, 3.000.000,-Ft-ban határozza meg azt a minimális törzstőkét, amellyel korlátolt felelősségű társaságot lehet alapítani. Az új törzstőke minimum alapvetően az újonnan alakuló cégekre kötelező, míg a meglévő kft.-k egyelőre tovább működhetnek a 3.000.000,-Ft alatti törzstőkéjükkel, a korábbi, Gazdasági Társaságokról szóló Törvény (Gt.) szabályainak megfelelően. Általánosságban azt lehet mondani, hogy egy 3.000.000,-Ft alatti kft. akkor köteles törzstőkéjét az új minimumra felemelni, amikor áttér az új Polgári Törvény szabályai szerinti működésre. Arról, hogy ezt az áttérést mikor kell megtenni, külön törvény rendelkezik.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Mennyi idő a követelés behajtása?

A végrehajtás segítségével optimális esetben akár három hét alatt a pénzéhez juthat a vállalkozás. Érdemes hát szükség esetén élni ezzel az eszközzel. De hogyan?

Az egyik leggyorsabb és legköltséghatékonyabb megoldás követelésünk érvényesítésére az elektronikus fizetési meghagyásos eljárás. (Itt írunk arról, hogy hogyan kell elindítani és milyen iratok szükségesek hozzá.) A fizetési meghagyásos eljárás előtt nem kötelező, de érdemes megpróbálni így nyomást gyakorolni adósunkra. Fizetési felszólítás megírásához ebben a cikkünkben olvashat hasznos tanácsokat.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

Az EKÁER élesben március 1-től

Kit terhel az EKAER bejelentési kötelezettség?
A bejelentési kötelezettség több szereplőt is érint:

– A címzettet, vagyis a termék megrendelőjét,
– az átvevőt, a feladó, illetve
– a felrakodást végző szereplőket.

Annak érdekében, hogy a regisztráció hatékonyan megvalósuljon összehangolt működésre van szükség a folyamatban érintett szereplők között. ” Hogy egyértelmű legyen kinek, mikor mit kell bejelentenie, érdemes szerződésben rögzíteni, hogy a termék átvevőjére – ha ez harmadik fél – milyen EKAER bejelentési kötelezettség hárul a szállítás teljesítésekor, és mindehhez a szükséges jogosítványokat meg kell adnia az EKAER online felületén is”-

Egy kattintás ide a folytatáshoz….

A fodrászoknál inkább feketítene az online kassza?

A taxisoknak, a fodrászoknak és a kozmetikusoknak is kötelező lesz az online kassza – ez már eldőlt a vg.hu információi szerint, a kérdés csak az, hogy mikortól. A szakma tavaszra várja a módosított rendelet megjelenését.
A csere újabb hulláma 50-60 ezer vállalkozást érint az elemzők szerint, ráadásul egy olyan kör kerül most képbe, amelynek nagy része korábban semmilyen pénztárgépet nem használt, így meg kell tanulniuk annak kezelését is. Mivel egy ilyen jogszabályt Brüsszelnek is el kell fogadni, ami 2-3 hónapos folyamat, ezt követően a várhatóan 50-60 ezer kassza terítése is nagyjából ugyanennyi időt vesz majd igénybe, ezért leghamarabb nyár elejére valósulhat meg az átállás. A kiskereskedelem csaknem kétéves átállása során mára a gyártók kialakították a kívánt pénztárgépeket, és − ahogy az egyik forgalmazó látja − a rendszer is kiforrta magát – írta korábban az onlinekassza.hu.

Egy kattintás ide a folytatáshoz….