Vasárnapi zárva tartás Március 15.-től!

Március közepétől jön a vasárnapi zárva tartás, a renitens üzleteket akár egy évre is becsukathatja a Fogyasztóvédelmi Hatóság. Ugyanakkor maradt pár kiskapu a törvényben.

  1. március közepétől valamennyi kiskereskedelmi tevékenységet folytató egységre az alábbi szabályok vonatkoznak:

Kiskereskedelmi napokon az üzlet 6-22 óra között tarthat nyitva, de  vasárnap és munkaszüneti napokon zárva tart. Kivéve: adventi vasárnapok (6-22 óra), december 24.-e és december 31. (6-12 óra), évente egy tetszőleges vasárnap (6-22 óra).

A zárva tartás ellenőrzéséről a Fogyasztóvédelmi hatóság gondoskodik, amely szabálysértés esetén köteles az üzlet ideiglenes bezárásáról határozni az alábbi esetekben:

  1. a) az első jogsértés esetén legalább 5, legfeljebb 15 napra,
  2. b) a második jogsértés esetén 30 napra,
  3. c) a harmadik jogsértés esetén 90 napra,
  4. d) bármelyik következő jogsértés esetén 365 napra

A törvény értelmében a zárva tartás tilalma nem terjed ki a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységre.

De mit is takar ez?

A az üzletszerű gazdasági tevékenység keretében bevásárlóközpont, piac vagy vásár üzemeltetése, ideértve az ott forgalmazott termékek raktározásával, szállításával összefüggő vagy egyéb, a kereskedelmi tevékenység folytatásának elősegítésére irányuló szolgáltatások nyújtását.

A Nemzetgazdasági Minisztérium értelmezése szerint ugyanakkor a törvény hatálya kiterjed az online áruházak nyitva tartására is. Ezek az üzletek – a fenti ismertetett jogszabály szerint – tehát  kiskereskedelmi napokon 6 óra és 22 óra között tarthatnak nyitva, vasárnap és munkaszüneti napokon pedig zárva tartanak.

Az NGM magyarázata szerint azért, mert a törvény hatálya kiskereskedelmi tevékenységre terjed ki, a kiskereskedelmi tevékenység alatt pedig termékek forgalmazását és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtását kell érteni, mint például az áru összekészítése vagy kiszállítása. A törvény a kivételek körében sem határozza meg az online rendelés utáni kiszállítást, csak a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységet. Azonban ebbe a fogalomba nem lehet beleérteni a rendelés utáni kiszállítást, csak a kereskedelmi tevékenység megvalósuláshoz szükséges szállítást, amely ahhoz szükséges, hogy az üzlet a nyitva tartási időben működni tudjon.

Dr. Mayer Erika szerint ugyanakkor ez egyelőre egy nem hivatalos minisztériumi vélemény, a törvényt értelmezve pedig a szabály az üzletek nyitva tartásáról rendelkezik, üzlet alatt pedig szöveg szerint jól körülhatárolható fizikai teret ért – így a webshopokra nem vonatkoztatható. E szerint az értelmezés szerint nem is kéne, hogy az online kereskedelem szerepeljen a törvényben felsorolt kivételek között, hiszen nem is nyitva tartó üzlet.

A turizmusnak is betehet a vasárnapi zárvatartás

Az idegenforgalom csődjétől tart az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, ha nem változik a boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló törvény.

Hogy mi lesz a végső értelmezés, hogyan kell majd kezelni a jogszabályt, arról egy kormányrendelet rendelkezik majd.

Van kiskapu?

Ugyanakkor a törvény már most meghatározza azokat az eseteket, ha úgy tetszik, kiskapukat, amelyekkel fenntartható a vasárnapi működés.

A vasárnapi zárva tartás alól kiskaput jelentenek az alábbi esetek:

  • A vendéglátás keretében folytatott értékesítést a törvény nem tiltja – elvileg tehát lehetőség lesz arra, hogy szolgáltatások bővítésével vagy összekapcsolásával juttassanak el egyéb rendeléseket is vásárlókhoz.
  • Az az üzlet, amelynek árusítótere a 200 négyzetmétert nem haladja meg, az általános zárva tartási időszakban is nyitva tarthat, ha ilyenkor kizárólag az üzletben kereskedelmi tevékenységet folytató egyéni vállalkozó, egyéni cég tagja, vagy gazdasági társaság legalább 1/5 tulajdoni résszel bíró természetes személy tagja maga, vagy az előbbiekben felsoroltak segítő családtagja folytatja a kereskedelmi tevékenységet. Külföldi webshopokra nem vonatkozik a tilalom, ez pedig bizonyos esetekben jelenthet lehetőségeket a határ menti logisztikai központok létrehozása révén.